SZKOLNY ZESTAW PODRĘCZNIKÓW

Branżowa Szkoła I Stopnia i ZSZ

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy Nr 1

 

Rok szkolny 2018/19

 

Przedmioty ogólnokształcące i zawodowe

Autor

Tytuł

Nr dopuszczenia MEN

 

Klasa 1

J.polski

Elżbieta Nowosielska, Urszula Szydłowska

Zrozumieć świat. Podręcznik do języka polskiego dla zasadniczych szkół zawodowych. Część 1

Nowa Era Spółka z o.o.

584/1/2012

 

 

Matematyka

Leokadia Wojciechowska, Maciej Bryński, Karol Szymański

Matematyka. Podręcznik do zasadniczych szkół zawodowych. Część 1

Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Sp. Z o.o.

580/1/2012

 

Geografia

Izabella Łęcka, Mirosław Mularczyk  

Geografia. Po prostu. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy.

Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Sp. Z o.o

511/2012

 

Historia

Stanisław Roszak, Jarosław Kłaczkow

Poznać przeszłość. Wiek XX. Podręcznik do historii dla szkol ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy

Nowa Era Spółka z o.o.

525/2012

 

Fizyka

pod redakcją Marii Fiałkowskiej

Świat fizyki. Podręcznik dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Poziom podstawowy.

Wydawnictwo „ZamKor” P. Sagnowski i Wspólnicy Sp. J.

394/2011

 

Edukacja dla bezpieczeństwa

Jarosław Słoma

Żyję i działam bezpiecznie. Podręcznik do edukacji dla bezpieczeństwa dla szkół ponadgimnazjalnych

Nowa Era Spółka z o.o.

426/2012

 

Podstawy przedsiębiorczości

Zbigniew Makieła, Tomasz Rachwał

Krok w przedsiębiorczość. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych

Nowa Era Spółka z o.o.

467/2012

 

Chemia

Romuald Hass, Aleksandra Mrzigod, Janusz Mrzigod

To jest chemia. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy.

Nowa Era Spółka z o.o.

438/2012

 

 

Biologia

Emilia Bonar, Weronika Krzeszowiec-Jeleń, Stanisław Czachorowski

Biologia na czasie. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy

Nowa Era Spółka z o.o.

450/2012

 

Język angielski

Paul Radley, Daniela Simons, Małgorzata Wieruszewska

New Horizons 1,

Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych

Oxford University Press Polska Sp. z o.o.

297/1/2010

 

Kucharz

 

Zasady racjonalnego żywienia

Flis K.

Konaszewska W.

Podstawy żywienia człowieka. WSiP

Pomoc dydaktyczna 

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

Anna Kmiołek

 

Sporządzanie napojów i potraw. Towaroznawstwo i przechowywanie żywności.
WSiP

21/2013

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

Marzanna Zienkiewicz

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów część 3. Wyposażenie zakładów gastronomicznych.

WSiP

11/2014

Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie

Rysunek techniczny

Tadeusz Maj

Zawodowy rysunek budowlany

21/2006

Technologia montażu systemów suchej zabudowy

Anna Kusina, Marek Machnik

 

Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych. Część 1

1.20./2018

Technologia montażu systemów suchej zabudowy

Renata Solonek, Robert Pyszel

Wykonywanie robót montażowych, okładzinowych i wykończeniowych. Część 2

Podręcznik w przygotowaniu

 

Klasa 2

WOS

Arkadiusz Janicki

W centrum uwagi.

Podręcznik do wiedzy o społeczeństwie dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy

Nowa Era Spółka z o.o.

505/2012

 

J.polski

Elżbieta Nowosielska, Urszula Szydłowska

Zrozumieć świat. Podręcznik do języka polskiego dla zasadniczych szkół zawodowych. Część 2

Nowa Era Spółka z o.o.

584/2/2012

 

 

Matematyka

Leokadia Wojciechowska, Maciej Bryński, Karol Szymański

Matematyka. Podręcznik do zasadniczych szkół zawodowych. Część 1,2

Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Sp. Z o.o.

580/1/2012

580/2/2012

 

 

Historia

Stanisław Roszak, Jarosław Kłaczkow

Poznać przeszłość. Wiek XX. Podręcznik do historii dla szkol ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy

Nowa Era Spółka z o.o.

525/2012

 

Podstawy przedsiębiorczości

Zbigniew Makieła, Tomasz Rachwał

Krok w przedsiębiorczość. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych

Nowa Era Spółka z o.o.

467/2012

 

Język angielski

Paul Radley, Daniela Simons, Małgorzata Wieruszewska

New Horizons 2,

Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych

Oxford University Press Polska Sp. z o.o.

297/2/2011

 

Kucharz

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

Anna Kmiołek

 

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna część 1, 2
WSiP

I – 57/2013

II - 65/2013 

 

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

Marzanna Zienkiewicz

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów część 3. Wyposażenie zakładów gastronomicznych.

WSiP

11/2014

 

Klasa 3

Informatyka

Arkadiusz Gawełek

 

Odkrywamy na nowo.

Podręcznik Informatyka

zakres podstawowy

OPERON

452/2012

J.polski

Elżbieta Nowosielska, Urszula Szydłowska

Zrozumieć świat. Podręcznik do języka polskiego dla zasadniczych szkół zawodowych. Część 3

Nowa Era Spółka z o.o.

584/3/2012

 

 

Matematyka

Leokadia Wojciechowska, Maciej Bryński, Karol Szymański

Matematyka. Podręcznik do zasadniczych szkół zawodowych. Część 2

Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne Sp. Z o.o.

580/2/2012

 

Język angielski

Paul Radley, Daniela Simons, Małgorzata Wieruszewska

New Horizons 3

Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych

Oxford University Press Polska Sp. z o.o.

297/3/2011

 

 Język angielski zawodowy

Virginia Evans, Jenny Dooley, Veronica Garza

Seria „Career  Paths”

Hotels&Catering

Wyd. Express Publishing

Zgodnie podstawą programową -  rozp.  MEN z dnia 7 lutego 2012r. i  rozp. MEN z dnia 7 lipca 2014r. w sprawie dopuszczania podręczników, język obcy ukierunkowany zawodowo jest traktowany jako część kwalifikacji zawodowej, zatem podręczniki do języka angielskiego zawodowego nie wymagają numeru dopuszczenia MEN.

Virginia Evans, Jenny Dooley, Jason Revels

Seria „Career  Paths”

Constrruction I

Wyd. Express Publishing

Virginia Evans, Jenny Dooley, Ryan Hayley

Seria „Career  Paths”

Cooking; Food Service Industry

Wyd. Express Publishing

Jim D. Dearholt

Seria „Career  Paths”

Mechanics

Wyd. Express Publishing

Działalność gospodarcza

Jacek Musiałkiewicz

Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej. Podręcznik + ćwiczenie

Wyd. Ekonomik

42/2014

Monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie

Rysunek techniczny

Tadeusz Maj

Zawodowy rysunek budowlany

21/2006

 

Wanda Bukała, Krzysztof Szczęsny

Bezpieczeństwo i higiena pracy

WSiP

551/1/2012

Podstawy budownictwa

Tadeusz Maj

Organizacja  i przygotowanie budowy

WSiP

7/2013

Kucharz

Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem

Anna Kmiołek

 

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów. Technologia gastronomiczna część 2
WSiP

II - 65/2013 

 

Wyposażenie i zasady bezpieczeństwa w gastronomii

Marzanna Zienkiewicz

Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów część 3. Wyposażenie zakładów gastronomicznych.

WSiP

11/2014

 

 

 

Nauczyciel – bibliotekarz Małgorzata Kot